Brovaria - Cykl produkcyjny piwa

Zobacz jak powstaje jedyne w swoim rodzaju piwo, podawane w naszej restauracji.

Zacieranie / Gotowanie brzeczki chmielonej

  • zacier - powolne podgrzewanie i gotowanie mieszaniny wody ze słodem,
  • brzeczka chmielona - klarowny wyciąg ze słodu z dodatkiem chmielu.

Filtracja zacieru

Oddzielenie klarownej brzeczki od wygotowanego młóta jęczmiennego.

Leżakowanie

Piwo wysycane jest naturalnym dwutlenkiem węgla, w pełni dojrzewa jego smak i zapach.

Zbiorniki buforowe

Przechowują gotowe piwo. Bezpośrednio z nich trunek trafia do kufli.

Wirowanie brzeczki chmielonej

Odwirowanie wygotowanego chmielu od gotowej brzeczki piwnej.

Chłodzenie

Chłodzenie klarownej brzeczki piwnej, natlenianie jej i dodawanie drożdży.

Fermentacja brzeczki

W kadziach fermentacyjnych następuje zamiana cukru słodowego na alkohol i dwutlenek węgla.

Copyright © 2010 brovaria - hotel w poznaniu