Browar

Browary restauracyjne nawiązują do tradycji powszechnych w średniowiecznej Europie karczm, w których produkowano piwo. W XIX wieku, w związku z rewolucją przemysłową, lokale tego typu straciły rację bytu na rzecz znacznie bardziej wydajnych browarów przemysłowych. Ostały się jednak w niektórych krajach europejskich o bogatych tradycjach piwowarskich (Belgia, Niemcy, Wielka Brytania). Renesans browarów restauracyjnych nastąpił w drugiej połowie XX wieku. Modę na ich zakładanie rozpowszechnili Brytyjczycy, Niemcy i Amerykanie. Początkowo były to restauracje tworzone przy dużych browarach, w których produkowano zawsze świeże piwo.Pierwszy browar restauracyjny w Polsce powstał w latach dziewięćdziesiątych XX w. we Wrocławiu.
Brovaria - trzeci w naszym kraju browar restauracyjny - jest zarazem pierwszym połączonym również z hotelem.

Piwa Brovaria łączą w sobie klasyczną dekokcyjną metodę produkcji z najwyższej jakości, nowoczesnym sprzętem. Perfekcyjne połączenie techniki i tradycji pozwala na odtworzenie niepowtarzalnego smaku piwa "sprzed lat". Nasze piwa są naturalnie mętne i niepasteryzowane. Podczas produkcji nie stosujemy procesów filtracji i pasteryzacji, dzięki czemu uzyskujemy trunek zawierający pełen bukiet smaków i aromatów.
Piwa Brovaria produkowane są z wyselekcjonowanych mieszanek słodów. Chmielimy je specjalnie przygotowanym chmielem aromatycznym i goryczkowym, pochodzącym z najlepszych upraw polskich i niemieckich. Piwa te podawane są wyłącznie na terenie naszej restauracji, co jest gwarancją doskonałej świeżości i najwyższej jakości.

Copyright © 2010 brovaria - hotel w poznaniu